Fartuchy dla kelnerek i kelnerów – na co zwrócić uwagę
Fartuchy jest to wierzchnia odzież robocza. Dzielą się one między innymi ze względu na branżę w jakiej są wykorzystywane (np. fartuchy do gastronomii, fartuchy sklepowe, fartuchy fryzjerskie). Kupując odzież roboczą zwracamy uwagę na to, jakiego rodzaju fartuch jest nam potrzebny. Bierzemy pod uwagę: wielkość fartucha, rodzaj materiału, wygodę użytkowania, sposób ochrony.
Fartuchy kelnerskie dzielą się na fartuchy przednie i zapaski. Pierwsze zakrywają klatkę piersiową i mają wiązania na górze i w okolicy bioder. Zapaski natomiast wiąże się tylko w okolicy bioder z tyłu lub z przodu i służą do okrycia osoby pracującej od pasa w dół. Często mianem fartucha określa się także bluzy kucharskie lub kitle laboratoryjne.
Fartuchy dla branży gastronomicznej najczęściej są ze średniej grubości materiałów. Zapewnia to podstawową ochronę i wygodę w użytkowaniu. Dodatkowo na takim materiale można wykonać nadruk w formie np. haftu komputerowego.
Kelnerskie fartuchy często sprzedawane są z dodatkową kieszonką np. na notes, długopis. W naszej firmie kieszeń można dokupić (zaznaczając ją w opcjach).